Welkom bij de BUB!
Welkom bij de BUB, oftewel de Bijzondere Universiteit voor Bacteriën!
​
In het verhaal van Diego Zonnesteek spelen bacteriën een grote rol. Niet omdat ze zo slecht en gevaarlijk zijn, maar omdat ze zo goed zijn! Tenminste, verreweg de meeste dan.
Om duidelijk te maken wat bacteriën allemaal kunnen, mocht ik samen met onder andere hoogleraar en Spinozaprijswinnaar Mike Jetten vier video's maken, speciaal voor alle kinderen van groep 7 en 8.
​
Bacteriën: helden of boeven?
In deze eerste aflevering van de BUB gaan we terug naar hoe het allemaal begon zo'n 3,5 miljard jaar geleden met het eerste leven op aarde... bacteriën. En dat bacteriën onze oer-oer-oer-voorouders zijn, dat merk je overal - zelfs in je eigen lichaam.
Bacteriën in de strijd tegen klimaatverandering
In deze tweede aflevering van de BUB gaan we op bezoek bij Spinozaprijswinnaar Mike Jetten. Hij heeft een bacterie ontdekt die methaan eet. Methaan is, net als CO2, een broeikasgas. Wist je dat er nog veel meer bacteriën zijn die broeikasgassen kunnen eten?
We zitten vol met bacteriën
Ons lichaam zit vol met miljarden bacteriën die de hele dag niets anders doen dan ons in leven houden. Ze verteren ons eten, maken stofjes aan waar je blij van wordt en beschermen je zelfs tegen de slechte bacteriën. In deze derde aflevering van de BUB vertelt Clara Belzer je meer over de Akkermansia, een bacterie die mensen kan helpen in de strijd tegen zwaarlijvigheid oftewel Obesitas. Welkom bij de BUB!
Bacteriën in de bodem
In de vierde aflevering van de BUB hebben we het over de plek waar het meeste leven valt te vinden: in onze bodem. Miljarden en miljarden bacteriën zijn dag en nacht aan het werk om moeder aarde vruchtbaar te houden. Sytze Keuning van Bioclear Earth vertelt over een bacterie die gif eet, en daar iets totaal onschadelijks van maakt. Zou jij dat kunnen? Niet thuis uitproberen...