top of page

Schrijver, is Krudon Kragt Donald Trump?

De afgelopen zeven jaar ben ik bezig geweest met het schrijven van de boeken van Diego Zonnesteek. Naast het schrijven ben ik in letterlijk meer dan duizend bovenbouwgroepen geweest om voor te lezen en met de kinderen te praten over boeken schrijven, duurzaamheid en klimaatverandering.


Kinderen vragen de gekste dingen. De leukste vragen van de afgelopen jaren heb ik hieronder opgeschreven.

Diego Zonnesteek heeft paranormale krachten. Hij kan met zijn bril dingen zien die niemand anders ziet. Heb jij dat ook?
Dat mocht ik willen. Nee, helaas.

Heb je een sixpack?
In de ijskast.

Wat is Terrafos?
Dat is een groengelig, stroperig spul met harde stukjes er in dat door KK Industries (het bedrijf van Krudon Kragt) opgepompt wordt uit de grond en gebruikt wordt voor energie. Je weet wel, energie om vliegtuigen te laten vliegen, om te kunnen koken, om de verwarming aan te doen of om de machines in fabrieken te laten draaien.

Is Terrafos olie?
Olie en steenkolen door elkaar heen, maar met een ander kleurtje. En er komt een gifgroene damp vanaf.

Verdient u veel geld?
Zoveel, ik kan het bijna niet meer tellen. Bij elke stap die ik zet golft het uit mijn zakken.  

Diego wordt in het begin veel gepest. Ben jij zelf ook gepest vroeger?
Alles een beetje. Ik ben gepest, ik heb wel eens gepest en ik heb vaak geprobeerd om pestkoppen tegen te houden. Pesten is vreselijk.

In het verhaal zijn er allemaal bacteriën, die de wereld van Diego redden. Maar bacteriën zijn toch vies?
Echt niet. Bacteriën waren het eerste leven op aarde. Het zijn een beetje onze voorouders. Dat merk je, want in en om ons lichaam heen zitten miljarden bacteriën die jou in leven houden en je beschermen tegen die slechte bacteriën. Eigenlijk zijn wij meer bacterie dan mens.
Bacteriën zijn wonderlijke wezens. Ze kunnen van alle rotzooi in de wereld nog wel iets moois maken. Er zijn bacteriën die broeikasgassen opeten en daar weer wat moois van maken, er zijn bacteriën die de plastic soep op kunnen eten, bacteriën die licht geven... en wist je dat meer dan de helft van de lucht die wij inademen van bacteriën komt?
Er zijn er wel een paar waar je ziek van kunt worden. Maar dat zijn er maar zo weinig.

Eigenlijk zijn bacteriën meer helden dan hooligans.

Is daarom de wereld van Diego in de vorm van een Pantoffeldiertje?
Het pantoffeldiertje is geen bacterie. Hij eet wel bacteriën.

Waarom maak jij je druk over klimaatverandering? 
Ik vind klimaatverandering oneerlijk. Al die stormen die steeds heftiger worden, de droogtes in Afrika, de overstromingen overal: het zijn altijd degenen die niets gedaan hebben die de klos zijn. Klimaatverandering zorgt ook op een andere manier voor grote problemen. Neem nou Syrië. Van 2008 tot 2012 was het superdroog in Syrië, zo droog was het nog nooit geweest daar. De boeren hadden het heel moeilijk om iets te verdienen met hun akkers, dus velen gingen naar de grote stad om daar werk te zoeken. Daar was ook niet zoveel werk, maar wel veel mensen van IS, die de boeren probeerden te overtuigen om met hen mee te vechten. En sommige boeren dachten misschien wel: als ik een geweer in mijn handen heb, dan kan ik altijd water en voedsel krijgen.
De meesten wilden niet meedoen met IS en probeerden naar Europa te vluchten. Dat zijn al die mensen in bootjes, die je op TV ziet.
Wat er in Syrië gebeurt, kan makkelijk ook in andere landen gebeuren. Wat als er over tien jaar vijf keer zoveel vluchtelingen zijn die in een bootje naar Europa proberen te komen?

Maar er wordt toch al veel gedaan tegen klimaatverandering?
Ja, maar helaas nog lang niet genoeg.

Denk je dat we klimaatverandering kunnen stoppen?
Ik denk dat het kan. Maar ik weet niet of het lukt.

Is Krudon Kragt (de vijand van Diego) Donald Trump?
Een beetje. Krudon Kragt zegt ook dat klimaatverandering niet bestaat, alleen maar om zelf zoveel mogelijk Terrafos te kunnen verkopen en zo de rijkste en machtigste man in de wereld van Diego Zonnesteek te blijven. Hij is liever de baas in een wereld die kapot gaat, dan dat hij zijn wereld probeert te redden.
Maar ze lijken totaal niet op elkaar. Krudon is jong, slank en met zwart haar. Dat kan Donald niet zeggen.

Wat is de mooiste zin die u ooit heeft geschreven?
Bij afname van twee boeken drie euro korting.

In Diego Zonnesteek & De Meester van de Dromen en Diego Zonnesteek & De Kloof van Azu heeft u het ook over Olivijn. Wat is dat? Bestaat dat in het echt ook?
Jazeker. Olivijn is een mineraal, een soort steen eigenlijk, die overal ter wereld in de aardkorst voorkomt. Als je Olivijn fijnmaalt en uitstrooit over vochtige gronden neemt het CO2 op. Jet weet wel, dat is dat gas waarvan er te veel in de lucht hangt en dat voor klimaatverandering zorgt. Vervolgens slaat Olivijn die CO2 op als een soort kalksteen, en da's een hele veilige opslagplaats voor CO2. 

Maar bomen slaan toch ook CO2 op?
Ja. Maar als de boom verbrandt of wegrot, komt al die CO2 weer in de lucht. Bij Olivijn niet. 

Ik heb meer volgers op Instagram dan jij op Facebook. Hoe kan dat?
Ik hou eigenlijk niet van social media. Ik ben er niet zo handig in. 

Wat vindt u zo leuk aan schrijven?
Als ik schrijf, dan stap ik in mijn eigen verzonnen wereld. Hoe vaker ik in die wereld rondloop, des te scherper zie ik de personages en de omgeving voor me. Dat is op een gekke manier bijna gezellig. 

Bent u nu zo’n pittige schrijver die er op uit gaat, of bent u zo’n watje die de hele dag achter zijn computertje blijft zitten?

Eh – ik hoop die eerste.

Bent u beroemd?
Ik kan nog steeds rustig over straat.

bottom of page